Aktuella forskningsstudier
Här hittar du kort information om de forskningsstudier som medarbetare på Riddargatan 1 bedriver, samt information om hur du som är intresserad kan anmäla dig till studien.
Hitta på sidan
MORE-studien: MObile phone technology for REduced drinking
Om studien
MORE är en behandlingsstudie med syftet att utvärdera två tekniska verktyg som komplement till behandling för alkoholberoende. Syftet är att se om digitala appar kan göra det lättare att dricka mindre. Studien undersöker om människor lättare förändrar sina alkoholvanor om de har koll på sin promillenivå och/eller registrerar sin alkoholkonsumtion direkt i sin smartphone.
Deltagande
Deltagare lottas till sedvanlig behandling på mottagningen eller till sedvanlig behandling inklusive promillemätare (kopplad till sin smartphone via Bluetooth) eller smartphone-app (i vilken man direkt registrerar sin alkoholkonsumtion). Rekrytering planeras starta under kvartal 3-4 2020.
Tidsperiod
Studien startar under 2020. Behandlingstiden är tre månader och uppföljning sker efter sex månader.
Bakom studien
Ansvariga forskare är Sven Andréasson och Anna-Karin Danielsson.
Kontaktperson
Josefine Östh, via e-post: josefine.osth@sll.se, eller telefon: 08- 524 833 60.
Combining online Community Reinforcement and Family Training (CRAFT) with a parent-training program for parents with partners suffering from alcohol use disorder: study protocol for a randomised controlled trial
Om studien
I denna studie undersöks effekten av stödprogram för personer som lever och har barn tillsammans med någon med alkoholproblem. Syftet är att stödja föräldern både i sitt föräldraskap och som närstående till en person med alkoholproblem. Målet är att förbättra barnets psykiska och sociala hälsa.
Deltagande
De som har barn i åldern 3-11 år och en partner med alkoholproblem, men som själva inte dricker i någon större omfattning, kan delta i studien. Anmälan görs på Anhörigstödets webbplats. Anmäl dig till studien på Anhörigstodets webbplats
Tidsperiod
Studien avslutas under 2020 och resultaten beräknas publiceras under 2021.
Bakom studien
Philip Lindner, Ola Siljeholm, Magnus Johansson, Martin Forster, Sven Andreasson och Anders Hammarberg
Kontaktperson
Ola Siljeholm, via e-post: ola.siljeholm@sll.se.
Projektet finansieras med medel från Folkhälsomyndigheten och Systembolagets alkoholforskningsråd.
Studie av CRAFT för föräldrar till ungdomar (18-24) med alkohol- eller drogproblem
Om studien
Syftet är att utvärdera effekten av ett strukturerade stödprogram med syfte att minska ungdomens alkohol- eller drogbruk, öka möjligheten att ungdomen tar hjälp för sina problem, samt att förbättra förälderns egen psykiska hälsa. Föräldern lottas till något av två stödprogram under 12 veckor och följs upp under 26 veckor.
Deltagande
Den som är förälder till en ung vuxen (18-24 år) med alkohol- eller drogproblem, och som inte har en aktuell vårdkontakt för dessa problem, är välkommen att delta i studien. Anmälan görs på Anhörigstödets webbplats. Anmäl dig till studien på Anhörigstodets webbplats
Bakom studien
Ola Siljeholm, Anders Hammarberg
Projektet finansieras med medel från Folkhälsomyndigheten.
Studie av psykologisk behandling för att uppnå kontrollerat drickande
Om studien
Syftet med denna studie är att studera effekten av två psykologiska program (KBT respektive motivationshöjande behandling) som har målet att hjälpa människor med alkoholproblem att dricka mindre alkohol, men inte sluta helt. Behandlingen pågår under 12 veckor och deltagarna följs upp vid 3, 6, 12 och 24 månader.
Deltagande
Samtliga 250 deltagare är rekryterade och följs upp till studiens avslut 2022-12-01. Bearbetning och presentation av resultat påbörjas under 2021.
Bakom studien
Stina Ingesson, Sven Andréasson, Sara Wallhed Finn, Nitya Jayaram-Lindström och Anders Hammarberg. Studien genomförs vid Alkohol och hälsa Riddargatan 1, Beroendecentrum Stockholm, med Centrum för Psykiatriforskning som huvudman.
Kontaktperson
Forskningskoordinator är Stina Ingesson, leg. psykolog. E-post: kontrolleratdrickande@cns.ki.se
Internetbehandling av alkoholberoende i primärvården
Om studien
En randomiserad kontrollerad studie där sedvanlig behandling för alkoholproblem vid vårdcentralen jämförs med sedvanlig behandling plus ett tillägg med internet-KBT vid alkoholberoende.
Deltagande
Samtliga 260 deltagare är rekryterade och arbetet med databearbetning pågår.
Bakom studien
Karin Hyland, Anders Hammarberg, Sven Andréasson och Erik Hedman-Lagerlöf.
Projektet finansieras med medel från ALF och Forte.
FitForChange - Fysisk aktivitet som behandling för alkoholproblem
Om studien
FitForChange är ett forskningsprojekt som genomförs för att få bättre kunskap om på vilket sätt regelbunden motion påverkar våra alkoholvanor och vår hälsa. 140 deltagare har slumpmässigt fördelats till en av tre grupper: sedvanlig behandling, konditionsträning eller yogaträning. Uppföljning skedde efter 12 veckor.
Deltagande
Rekryteringen är avslutad. Inkluderade är personer inom Region Stockholm, 18-75 år, som vill förändra sina alkoholvanor och som inte tränar.
Bakom studien
Mats Hallgren, Victoria Andersson och Sven Andréasson. Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Region Stockholm och Gymnastik- och Idrottshögskolan. Du kan läsa mer på Karolinska Institutets webbplats. Mer information om studien på fitforchange.ki.se
Projektet finansieras med medel från Systembolagets forskningsråd, FORTE och Ekhagastiftelsen.
Validering av bedömningsinstrument
I ett pågående projekt undersöks de psykometriska egenskaperna hos en rad självskattningsskalor samt biologiska markörer.
Kontaktperson
Sara Wallhed Finn, Sara.Wallhed-Finn@sll.se
Projektet finansieras med medel från SRA.