Frågor och svar
Vanligaste frågorna vi får gällande alkohol och riskbruk.
Många som dricker för mycket känner på sig att det inte enbart är positivt med drickandet, men fortsätter då vanans makt är stor.
Riskbruk innebär att man dricker på en nivå som på sikt kan leda till negativa konsekvenser. Mer än 10 standardglas*, motsvarar två flaskor vin, i veckan är ett riskbruk. Men det är inte enbart antal standardglas per vecka som har betydelse utan även dryckesmönstret. Om man dricker mer än fyra glas vid ett och samma tillfälle, en gång i månaden eller oftare, så är det också en riskkonsumtion.
Tänk på att det inte är riskfritt att hålla sig under detta antal standardglas eftersom det finns en stor individuell variation.
* Ett standardglas är ett mått som motsvarar exempelvis 33 centiliter starköl, 12–15 centiliter vin eller knappt 4 centiliter sprit.
Om du är osäker på om du vill och behöver söka hjälp kan du börja med att kontakta Alkoholhjälpen anonymt.
Kanske. Om du känner att du måste ha alkohol för att varva ner så kan det tyda på ett beroende. Alkohol ger avslappning för stunden men leder till en ökad spänning när alkoholen går ur kroppen. Detta beror bland annat på att stresshormoner ökar i kroppen. På så vis kan onda cirklar uppstå där du behöver alkohol för att slappna av.
Viktig fråga. Det brukar vara bra att berätta vad du ser/upplever, att du är orolig och är beredd att hjälpa till. Det är ofta bättre att berätta vad du känner, snarare än att försöka korrigera drickandet eller påpeka vad den andra gör för fel. Du kan själv söka hjälp för att få stöd, både för att du mår dåligt av situationen och för att få råd om hur du kan förhålla dig. På alkoholhjalpen.se finns fler goda råd och ett forum för dig som är närstående, du kan även ringa eller skriva till deras professionella rådgivare.
Ingen alkoholkonsumtion är helt riskfri. Alkohol kan ge upphov till ett 60-tal olika sjukdomar och det är svårt att i förväg veta vem som drabbas. Men lägre konsumtion ger alltid en lägre risk. Sen kan det också vara bra att tänka på att även om inte du upplever något problem, så anhöriga eller vänner göra det. De kanske har påpekat något någon gång? Då kan det vara bra att fundera över det och kanske prata med någon kunnig om dina alkoholvanor. Du kan börja med att kontakta alkoholhjalpen.se för ett anonymt samtal.
Det är sällan bra att försöka korrigera någon annans drickande eller påpeka vad personen gör för fel. Försök istället att berätta vad du känner och hur du upplever situationen.
Du kan också söka hjälp för att få stöd i din situation som närstående. Både för att själv må bättre och hantera situationen, men också för att få stöd i att hjälpa den som dricker. På 1177 kan du hitta information om alkoholproblem och vilken hjälp du som är närstående kan få. Du kan även få anonymt stöd hos Alkoholhjalpen eller via Alkoholhjälpens forum.
Nej det är inte säkert, men dagligt drickande kan lätt utvecklas till beroende. Även om det inte blir så mycket vin varje dag så kan det bli mycket på en vecka. Det är bra att ha minst några vita dagar varje vecka, så att lever och andra organ får möjlighet att återhämta sig.
Det går att dricka för mycket utan att må dåligt av det. Personer som tål att dricka mycket utvecklar dessutom lättare alkoholberoende med tiden. Även om du själv inte upplever några problem med ditt drickande kan det vara bra att fundera över dina vanor och lära dig mer om hur alkohol kan påverka hälsan och risken för beroende. Fråga också dem som tycker du dricker för mycket om varför de tycker det.
Du kan även testa dina vanor på Alkoholhjälpen och få några råd utifrån hur ditt dryckesmönster se ut.
Det finns många olika behandlingsmetoder för att sluta dricka och det går därför inte att säga hur våra behandlingar skiljer sig från de du testat tidigare. Hos oss får du träffa vårdpersonal med lång erfarenhet som är vana att anpassa behandlingarna utefter dina önskemål.
Vi respekterar och stödjer även beslutet att vilja dricka mindre och inte sluta helt, något som flera av våra patienter brukar tycka känns skönt. Om du vill dricka måttligt, men inte klarar av det, så vill vi att du ska känna att du prövat allt och i så fall själv fattar beslut om att vara helnykter. Då ger vi självklart stöd även utifrån ett sådant beslut.
Nej, problemen kan se lite olika ut beroende på hur vanorna ser ut men risken för alkoholberoende är lika stor. Sprit kan snabbt göra en person kraftigt berusad med försämrat omdöme och större olycksrisk som konsekvens. Men den som håller sig till öl kanske tänker att en öl inte är så farligt och därför dricker lite alkohol varje dag. Det är också förenat med flera hälsorisker. Riskerna ser alltså lite olika ut beroende på om man dricker mycket ibland eller sprider ut det.
Ja. Att få minnesluckor vid berusning tyder på ett allvarligt tillstånd.
Många har hört eller läst att måttligt med alkohol kan vara bra för hälsan. Det har ansetts att det finns en viss skyddande effekt för hjärt-kärlsjukdom och diabetes hos äldre personer vid en låg konsumtion. För män i 70-årsåldern rörde det sig om högst ett glas vin per dag, och mindre än ett halvt glas om dagen för kvinnor i samma ålder. För yngre personer finns inga visade positiva hälsoeffekter.
Studierna har på senare år granskats mer kritiskt och effekterna har ifrågasatts. Senare års mer högkvalitativa forskning har inte heller kunnat visa positiva effekter och forskarna är i dag inte överens om att den positiva effekten finns överhuvudtaget. Därtill har alkohol alldeles för många negativa andra hälsoeffekter för att kunna rekommenderas som förebyggande medicin.